Ételek és italok
Vegetáriánus rakottas
Rengeteg zöldség egy tálban, sajttal gazdagon megszórva és aranysárgára sütve...szinte már érezzük is az illatát. Ezt ki kell próbálni!

33 g fehérje, 45 g szénhidrát, 34 g zsír, 19 g telített zsírsav, 9 g növényi rost, 14 g cukor és 1,34 g só
Hozzávalók
4 adag elkészítéséhez
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 2 tk. mustárpor
- 600 ml tej
- 200 g reszelt cheddar sajt
- 2 nagy fej, kerek szeletekre vágott burgonya
- 1 fej, rózsáira szedett brokkoli
- 1 fej, rózsáira szedett karfiol
- 200 g mirelit zöldborsó
- egy kevés metélőhagyma
Elkészítés
1. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, keverjük hozzá a lisztet és
a mustárport, és pirítsuk 1 percig. Fokozatosan keverjük hozzá a tejet, amíg egyenletes, csomómentes lesz. Addig folytassuk a keverést, amíg krémessé nem válik. Vegyük le a főzőlapról, majd keverjük hozzá a reszelt sajtot. (Egy kevés sajtot tegyünk félre.)
2. Hevítsük a sütőt 220 fokosra (légkeveréses sütő esetében 200 fok, gázsütő: 7-es fokozat), és forraljunk fel egy nagy lábosra való vizet. Főzzük 5 percig a burgonyaszeleteket, majd öntsük hozzá a brokkoli és a karfiol rózsáit, és főzzük újabb 3 percig, adjuk hozzá a zöldborsót, és főzzük még 1 percig. Öntsük le a vizet a zöldségekről, majd csöpögtessük le egy szűrőben. Tegyünk félre néhány burgonyaszeletet, a maradékot pedig keverjük a többi zöldséghez a metélőhagymával együtt.
3. A keverékünket öntsük át egy hőálló tálba, rendezzük el a tetején a félretett burgonyaszeleteket, és szórjuk meg a maradék sajttal. Süssük 20-25 percig, amíg a teteje aranyszínű és ropogós lesz. Tálaljuk közvetlenül a tálból.
Gyors paradicsomleves sajtos-fokhagymás mártogatós rudakkal
Egy igazán könnyű leves, amit a munkából hazaérve, otthon is gyorsan elkészíthetünk vacsorára. De ha hétvégén nem szeretnénk sokat pepcselni az ebéddel, akkor is jó választás.

19 g fehérje, 38 g szénhidrát, 22 g zsír, 13 g telített zsírsav, 3 g növényi rost, 15 g cukor, 2,13 g só
Hozzávalók
2 adag elkészítéséhez
- 400 g paradicsom
- 1 ek. kristálycukor
- 100 ml zöldségalaplé
- kevés Tabasco és Worcestershire-szósz
- 2 ek. mascarpone
- friss bazsalikomlevél
- A mártogatórudakhoz
- 1 közepes ciabatta
- 1 félbevágott fokhagymagerezd
- 125 g darabokra vágott mozzarella
Elkészítés
1. Tegyük a paradicsomot, a cukrot,
az alaplevet és a szószokat egy közepes lábosba, majd enyhén sózzuk és borsozzuk. Lassú tűzön főzzük 5-10 percig. Adagoljuk hozzá a mascarponét, és
keverjük el a levesben. Tartsuk melegen, amíg a mártogatórudakat elkészítjük.
2. A sütőrácsot hevítsük magas hőfokúra, és pirítsuk meg rajta a ciabattát aranybarnára. Dörzsöljük be a fokhagymával, majd szórjuk a sajtot a tetejére, és tegyük vissza a rácsra, hogy a sajt ráolvadjon. Vágjuk kisebb szeletekre, és tálaljuk a tányérok mellett. Végül szórjuk meg friss bazsalikommal a levest.
Citromos álom
Ez a desszert annyira egyszerű és mégis annyira finom… Érdemes megjegyezni és repertoáron tartani, mert újra és újra sikert arathatunk majd vele.

6,9 g fehérje, 24,2 g zsír, 39,4 g szénhidrát
Hozzávalók
6 adag elkészítéséhez
- egy nagy doboz (400 ml), magas zsírtartalmú tejföl
- egy doboz (500 ml) növényi tejszín
- 2-3 db szép citrom reszelt héja
- 2 csomag (egyenként 200 g-os) babapiskóta
- 2-3 db citrom leve
-
12 ek. cukor (ez ízlés szerint
lehet több vagy kevesebb)
A tetejére nemcsak grépfrút- vagy narancsszirupot locsolhatunk, a házi sárgabaracklekvár
is remekül passzol hozzá!
Elkészítés
A krémhez verjük fel a tejszínt, keverjük hozzá a tejfölt, a citromlevet, a citromhéjat
és a cukrot. Egy nagyobb tál aljára fektessünk egy sor babapiskótát, erre kenjünk egy réteg krémet, majd folytassuk így a rétegezést. A tetejére bőségesen kenjünk a krémből, majd ízlés szerint locsoljuk meg grépfrút- vagy narancssziruppal.