Ételek és italok

Vegetáriánus rakottas

 

Rengeteg zöldség egy tálban, sajttal gazdagon megszórva és aranysárgára sütve...szinte már érezzük is az illatát. Ezt ki kell próbálni!

Előkészület: 15 perc
Elkészítés: 35 perc
Nehézség: könnyű
Kalória: 604 kcal / adag
Tápanyag:
33 g fehérje, 45 g szénhidrát, 34 g zsír, 19 g telített zsírsav, 9 g növényi rost, 14 g cukor és 1,34 g só

Hozzávalók
4 adag elkészítéséhez

 

  • 50 g vaj
  • 50 g liszt
  • 2 tk. mustárpor
  • 600 ml tej
  • 200 g reszelt cheddar sajt
  • 2 nagy fej, kerek szeletekre vágott burgonya
  • 1 fej, rózsáira szedett brokkoli
  • 1 fej, rózsáira szedett karfiol
  • 200 g mirelit zöldborsó
  • egy kevés metélőhagyma

Elkészítés

1. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, keverjük hozzá a lisztet és
a mustárport, és pirítsuk 1 percig. Fokozatosan keverjük hozzá a tejet, amíg egyenletes, csomómentes lesz. Addig folytassuk a keverést, amíg krémessé nem válik. Vegyük le a főzőlapról, majd keverjük hozzá a reszelt sajtot. (Egy kevés sajtot tegyünk félre.)
2. Hevítsük a sütőt 220 fokosra (légkeveréses sütő esetében 200 fok, gázsütő: 7-es fokozat), és forraljunk fel egy nagy lábosra való vizet. Főzzük 5 percig a bur­gonyaszeleteket, majd öntsük hozzá a brokkoli és a karfiol rózsáit, és főzzük újabb 3 percig, adjuk hozzá a zöldborsót, és főzzük még 1 percig. Öntsük le a vizet a zöldségekről, majd csöpögtessük le egy szűrőben. Tegyünk félre néhány burgonyaszeletet, a maradékot pedig keverjük a többi zöldséghez a me­télő­hagymával együtt.
3. A keverékünket öntsük át egy hőálló tálba, rendezzük el a tetején a félretett burgonyaszeleteket, és szórjuk meg a maradék sajttal. Süssük 20-25 percig, amíg a teteje aranyszínű és ropogós lesz. Tálaljuk közvetlenül a tálból.

 

Gyors paradicsomleves sajtos-fokhagymás mártogatós rudakkal

 

Egy igazán könnyű leves, amit a munkából hazaérve, otthon is gyorsan elkészíthetünk vacsorára. De ha hétvégén nem szeretnénk sokat pepcselni az ebéddel, akkor is jó választás.

Előkészület: 5 perc
Elkészítés: 20 perc
Nehézség: könnyű
Kalória: 414 kcal / adag
Tápanyag:
19 g fehérje, 38 g szénhidrát, 22 g zsír, 13 g telített zsírsav, 3 g növényi rost, 15 g cukor, 2,13 g só

Hozzávalók
2 adag elkészítéséhez

  • 400 g paradicsom
  • 1 ek. kristálycukor
  • 100 ml zöldségalaplé
  • kevés Tabasco és Worcestershire-szósz 
  • 2 ek. mascarpone
  • friss bazsalikomlevél
  • A mártogatórudakhoz
  • 1 közepes ciabatta
  • 1 félbevágott fokhagymagerezd
  • 125 g darabokra vágott mozzarella

Elkészítés

1. Tegyük a paradicsomot, a cukrot,
az alaplevet és a szószokat egy közepes lábosba, majd enyhén sózzuk és borsozzuk. Lassú tűzön főzzük 5-10 percig. Adagoljuk hozzá a mascarponét, és
keverjük el a levesben. Tartsuk melegen, amíg a mártogatórudakat elkészítjük.
2. A sütőrácsot hevítsük magas hőfokúra, és pirítsuk meg rajta a ciabattát arany­bar­nára. Dörzsöljük be a fokhagymával, majd szórjuk a sajtot a tetejére, és tegyük vissza a rácsra, hogy a sajt ráolvadjon. Vágjuk kisebb szeletekre, és tálaljuk a tányérok mellett. Végül szórjuk meg friss bazsalikommal a levest.

Citromos álom

 

Ez a desszert annyira egyszerű és mégis annyira finom… Érdemes megjegyezni és repertoáron tartani, mert újra és újra sikert arathatunk majd vele.

Előkészület: 10 perc
Elkészítés: 10 perc
Nehézség: könnyű
Kalória: 388 kcal / adag
Tápanyag:
6,9 g fehérje, 24,2 g zsír, 39,4 g szénhidrát

Hozzávalók
6 adag elkészítéséhez

  • egy nagy doboz (400 ml), magas zsírtartalmú tejföl
  • egy doboz (500 ml) növényi tejszín
  • 2-3 db szép citrom reszelt héja
  • 2 csomag (egyenként 200 g-os) babapiskóta
  • 2-3 db citrom leve
  • 12 ek. cukor (ez ízlés szerint
    lehet több vagy kevesebb)

A tetejére nemcsak grépfrút- vagy narancsszirupot locsolhatunk, a házi sárgabaracklekvár
is remekül passzol hozzá!

Elkészítés

A krémhez verjük fel a tejszínt, keverjük hozzá a tejfölt, a citromlevet, a citromhéjat
és a cukrot. Egy nagyobb tál aljára fektessünk egy sor babapiskótát, erre kenjünk egy réteg krémet, majd folytassuk így a rétegezést. A tetejére bőségesen kenjünk a krémből, majd ízlés szerint locsoljuk meg grépfrút- vagy narancssziruppal.